Kalmar slott med is på vallgraven.

Upptäcker Kalmar slott i dimma och kyla

Kalmar slott var huvudmålet på vår miniweekend men jag och Hubbie passade också på att utforska närområdet. Som strandpromenaden söderut, den (ibland) rekordlånga Gustav Vasas bänk, samt länsmuseet där Karl XI ända sedan förlisningen av regalskeppet Kronan, Sveriges största regalskepp, uppvisar en ståtlig kalaskula.

En vilja att resa i väg en sväng och ett intresse för historiska byggnader gjorde att jag och Hubbie valde ut Kalmar som lämpligt resmål, med Kalmar slott i spetsen.

Jag och Hubbie i selfie.

Jag och Hubbie, redo att uppleva historien i Kalmar.

Kalmar slott i dimma och isiga vindar

En blött och jämngrå fredag körde vi söderut, med förhoppningar om att mötas av något som kunde liknas vid vårväder. Så blev det definitivt inte…!

Man med händerna i fickorna går mot Kalmar slott insvept i dimma.

Isiga vindar och dimma var snarare vad vi fick ta del av. Men det dämpade inte humöret nämnvärt.

Kalmar slott i dimma.

Is låg på vattnet i vallgraven runt Kalmar slott och dimma svepte in längs kustlinjen under hela helgen.

När vi kom in på slottet trodde vi nog att vi skulle mötas av inomhustemperaturer men det visade sig att större delar av slottet var kallställt. Vinterjacka och mössa fick fortsätta att vara på!

Modell av hur det såg ut innan Kalmar slott var byggt.

Vi fick bland annat lära oss att Kalmar slott började som en enkel kastal; det runda tornet som syns i modellen, på 1100-talet. Det utvecklades och byggdes sedan successivt ut till en försvarsborg, och slutligen ett fullskaligt slott på 1600-talet. Därefter slutade Kalmar vara en viktig stad för Sveriges försvar och slottet tappade därmed också i betydelse.

Kalmar slott – vackert dekorerat på insidan

Men medan slottet fortfarande hade sin pondus var det flera olika kungar som byggde ut och inredde det utifrån eget tycke och smak under sina respektive regeringstider.

Vackert målat tak inne på Kalmar slott.

Kung Johan III (1537–1592) var den kung som framför allt gillade att dekorera slottet, så jag gissar att han var den som bestämde att man till exempel skulle måla taket i ett av rummen så här vackert.

Fasad på innergården på Kalmar slott.

Jag fascinerades av att man hade valt att måla fasaden på innergården att efterlikna någon form av sten. Jag vet inte vilken kung eller varför men det kändes lika delar roligt som udda.

Kunglig mantel i klassisk stil.

Tak och väggar var inte det enda som var pråligt. Kolla in den här kungamanteln! Manteln på bilden är självklart en kopia och inte originalet. Men imponerande att tänka på att det faktiskt en gång sytts upp riktiga mantlar som denna.

Slottsherrens hus vid vallgraven vid Kalmar slott.

Det här fina, svampliknande huset, står på ”landsidan” om vallgraven och passeras på väg in till slottet. Om jag minns korrekt så uppfördes det under 1850-talet som bostad för slottets dåvarande intendent och kallas därför än idag för Slottsherrens hus.

Slottshotellet i Kalmar, när det blivit mörkt ute men lyser varmt inomhus.

Hubbie och jag maxade upplevelsen av Kalmar slott genom att ta in på närliggande Slottshotellet.

Sitter på Gustav Vasas långbänk

Inte långt från hotellet – och slottet – finns en annan sevärdhet: Gustav Vasas bänk, tillika den längsta bänk jag någonsin sett.

Gustav Vasas bänk, sett från bortre sidan.

En skylt i anslutning till bänken beskriver den som Sveriges längsta med 222 meter. Men en senare, påklistrad lapp, anger att bänken har förlorat förstaplatsen till en annan bänk i en annan stad.

Gustav Vasas bänk löper utmed en stenmur som omgärdar en kyrkogård.

När jag kollade upp mer om detta senare verkar det som att Hjo och Kalmar tävlar med varandra om att ha den längsta bänken. Städerna förlänger sina respektive bänkar lite då och då för att fortsätta vara längst.

Gustav Vasa-bänken ska numer vara 267 meter och bänken i Hjo 270 meter.

Gustav Vasas bänk fortsätter runt hörnet av stenmur.

Gustav Vasas bänk är så lång att den måste gå runt hörnet. Rätt imponerande trots att den för tillfället inte är längst i landet.

Hinner med fler sevärdheter än Kalmar slott

Förutom att besöka slottet och sitta på långbänk hann vi med att strosa runt i gamla stan i Kalmar, följa strandpromenaden söderut och spana in centrum.

Låga gamla trähus i Kalmar.

Det är något visst med den här typen av bevarade trähus, som till exempel fortfarande finns i de äldre stadsdelarna i Kalmar.

Tegelkonstruktion i dis.

Jag diggade denna tegelstenskonstruktion som stod stadigt längs strandpromenaden.

Kalmar domkyrka.

Kalmar domkyrka i centrum var riktigt vacker, på både utsida och insida.

Besöker regalskeppet Kronan på Kalmar läns museum

Vi hann dessutom med ett besök till Kalmar läns museum där en utställning om regalskeppet Kronan stod i centrum. Ett skepp som tydligen var större än mer välkända regalskeppet Vasa.

Till skillnad mot Vasa hann Kronan med ett antal seglatser innan även det sjönk.

Träskulptur av kung Karl IX, som satt på regalskeppet Kronan.

Ett av alla objekt som bärgats från Kronan är denna minst sagt pompösa avbildning av kung Karl XI som färdigställde skeppet. Jag diggar magen skarpt!

Efter tre dimmiga dagar och två mysiga nätter i Kalmar vände jag och Hubbie norrut och hem igen. Lite mer kulturellt och historiskt pålästa.

Tack, Kalmar och Kalmar slott!

Läs mer:

Lämna ett svar