Vacker solnedgång över Alvaret på Öland

Firar påsken med vandring och fyra frostnätter på Öland

Jag längtade tillbaka nästan innan jag hunnit lämna ön efter att jag besökte den för första gången i somras. Så jag var otroligt taggad på att återvända, den här gången för påskvandring på Öland, och mer.

Jag ville både vandra och göra diverse besök till olika sevärdheter. Precis som under mitt sommaräventyr 2021  hade jag tält och bil till förfogande för nattlogi.

Planen var att stanna första natten någonstans mitt på Öland efter ankomst över Ölandsbron och sedan styra norrut för att se vad den landsdelen hade att bjuda på. För att därefter successivt susa söderöver och upptäcka mer av framför allt det stora, fina Alvaret som jag blev så förälskad i förra året.

I den här klickbara kartan har jag sammanfattat alla vandringar och stopp jag gjorde. Besök gärna även den för att få ett annat perspektiv också. Fortsätter du att läsa vidare delar jag här nedan med mig av äventyret dag för dag.

Dag 1, fredag 15 april – ankomst till Öland

När jag kom fram till Öland var det eftermiddag. Efter dryga tre timmar i bil var jag rejält sugen att sträcka på benen.

Grusväg till parkering vid Jordtorpåsens naturreservat

Därför styrde jag kosan till parkeringen vid Jordtorpsåsens naturreservat och började en drygt 10 kilometer lång vandring till ruinen Gråborg och tillbaka.

Efter det var det dags att leta ett bra nattläger. Till slut landade jag vid rastplatsen vid Gunnarstorp. Det var inte den mysigaste platsen, i alla fall inte den här tiden när löven fortfarande inte slagit ut. Lerigt, brunt och trist vad mer mitt intryck. Men det fick duga; här fanns ett vindskydd som för dagen var absolut nödvändigt. De kalla vårvindarna var hiskeliga och jag behövde lä för att kunna ordna med kvällsmat. Sen blev jag mest kvar.

När skymningen var i full färd var även fåglarna det; aldrig har jag hört så mycket fågelsång på en och samma gång. Fastän jag satt inburrad i quilt, dunjacka, mössa och vantar och bara nästan inte frös, var det riktigt häftigt att lyssna till alla befjädrade vänner.

Dag 2, lördag 16 april – besöker norra Öland men övernattar åter i mellersta delarna

Jag vaknade till en frostig morgon, lite mör efter en natt i bilen.

Frost på bil

Förra sommaren sov jag många goda nätter i bil, men då i en annan som var lite större. Även om korta jag fick plats nu också var det bara med nöd och näppe. Den här natten i bil blev den enda, resterande lyxade jag till det med mitt rymliga tält istället.

Efter att jag hade bäddat bort natten i bilen ställde jag in gps:en på Trollskogens naturreservat och började köra norrut. Frukost väntade jag med till senare när solen hade hunnit värma upp uteluften lite.

Störlinge väderkvarnar med bil i förgrunden

Vid Störlinge kvarnar hade jag blivit tillräckligt hungrig samtidigt som temperaturen stigit tillräckligt så jag stannade för att få i mig dagens första mål.

I god tid var jag sedan framme vid parkeringen vid Trollskogen, där jag mötte upp ett nytt vandringssällskap som redan befann sig på Öland.

Krokigt träd i Trollskogens naturreservat

Tillsammans tog vi femkilometersrundan igenom Trollskogen och delade erfarenheter om våra respektive äventyr.

Sedan skiljdes våra vägar och jag fortsatte vidare åt mitt håll, vilket resten av dagen innebar ett antal kortare stopp på den norra delen av Öland.

Fyren Långe Erik på Ölands norra udde

Ett som kändes obligatoriskt när jag ändå var så långt norrut var en sväng förbi till fyren Långe Erik, som är så långt norrut det går att komma.

Sjömärket Bååka på Hallnäs udde

Sedan kände jag mig rätt nöjd med min upplevelse av norra Öland. Men jag ville inte bara gasa på ända till de södra delarna direkt. Så jag gjorde ett stopp till sjömärket som kallas Bååka, ute på Hallnäs udde.

Nu började det bli dags att fundera på ett lämpligt nattläger. Att sova i bilen var inte längre aktuellt. När jag dagen innan gått till Gråborg hade jag passerat igenom en supermysig rastplats. Den skulle vara perfekt att slå upp tältet på. Så jag körde till en parkering som fanns i anslutning till ruinen Gråborg, på en bondgård i byn Gråborg som är up and running i nutid. Där ställde jag bilen och gick de 300 metrarna till rastplatsen.

Månklar natt vid rastplatsen vid Gråborg

Här slog jag upp tältet och fick en fantastisk kväll med månen som lyste som en lampa.

Dag 3. Söndag 17 april – två härliga vandringar med avslut på favoritbadplats

Jag längtade till Alvaret men jag ville ändå testa lite mer vandring här i de mellersta delarna av Öland.

Odens flisor

Så jag körde till parkeringen som finns precis vid de häftiga stenarna Odens flisor.

Ingång till Ismanstorps borg

Därifrån gjorde jag sedan ett besök till Ismanstorps borg genom Mittlandsskogen. En vandring på en dryg mil.

Men nu tyckte jag att jag hade sett tillräckligt mycket av norra och mellersta Öland. Äntligen var det dags för Alvaret i söder.

Alvaret längs Gösslundaleden

Gösslundaleden på 7 kilometer valdes ut och jag fick precis det jag önskade: en underbar tur i karg, öppen miljö.

Mycket av dagarna hittills hade gått åt till att hålla mig varm mellan vandringar och aktiviteter. Den vår jag hade tänkt möta här på Öland blåste liksom bort till stor del. Jag råkade kolla vädret i Norrköping och såg att där var det minsann 17 grader och sol. Här var det visserligen också sol men bara runt 8–10 grader med vindar dagtid och frost varje natt. Jag stängde snabbt SMHI-appen och såg till att glömma bort vad jag sett.

Tältet Hilleberg Niak uppslaget på Seby badplats

Istället körde jag till en av förra årets favoriter: Seby badplats. Här slog jag upp tältet på samma plats som då.

Solnedgång vid Seby badplats

Kvällssolen gick inte att klaga på.

Dag 4. Måndag 18 april – upplever södra Öland med avslut i tält på Alvaret

Jag vaknade, åter, till en frostkall morgon.

Gryning vid Seby badplats

Men också otroligt vacker.

Morgonsol lyser upp Seby badplats

Jag kunde inte motstå att gå runt lite i mina foppatofflor och ta några bilder i gryningen.

Bild över Seby badplats från bryggan

Det tidiga ljuset har något magiskt över sig.

Kameror på stativ vid mindre hus i gryningsljus

Fågelskådarna var redan uppe.

Långgrund stenstrand vid Seby badplats

Så vad skulle jag hitta på för äventyr idag?

Fyren Långe Jan på Ölands södra udde

Jo, nu var det dags för ett besök upp i fyren Långe Jan på Ölands södra spets, och innan dess en kortare tur till Kungsstenarna vilka också står på den södra udden. Förutom Kungsstenarna upptäckte jag dessutom det häftiga sjömärket Orminge rör. Däremot blev det inget besök upp i fyren då det visade sig att jag var alldeles för tidig innan öppning.

Jag kände mig lite snopen och nu fick jag fundera ett varv på vad som skulle bli nästa drag. Skulle jag helt enkelt köra hem? Det tog på krafterna att vara utomhus egentligen hela dagarna och sova i frostgrader och bara knappt hålla sig varm. Men jag hade tagit extra ledigt för det här så jag ville inte vända tillbaka riktigt än.

Efter att ha konfunderat med en vandrings- och inspirationsbok om Öland blev jag pepp på att besöka Penåsa ödeby, vilken också skulle ligga i närheten av vad som beskrevs som en väldigt fin rastplats med samma namn.

Blåsippor vid Penåsa

Jag körde dit och förundrades över alla blåsippor jag möttes av när jag gick den korta biten från parkeringen till rastplatsen. Här skulle det vara perfekt att sova i natt.

Penåsa ödeby

Ödebyn Penåsa var bara en kort bit därifrån så jag gjorde ett besök även där.

Det var ännu tidigt på dagen så jag hade gott om tid att hinna med en lite längre dagstur.

Dröstorps ödeby på Alvaret

Jag valde ut en runda en bit bort som innebar en avstickare till en runsten kallad Björnflisan samt via den gamla ödebyn Dröstorp.

Efter den vandringen kände jag mig rätt nöjd med mitt besök på Öland så nu kände jag mig redo att åka hem imorgon. Samtidigt började jag känna att ett perfekt avslut skulle vara att tälta mitt på älskade Alvaret. Och på den vägen jag vid tillfället befann mig, som skar rakt igenom naturreservaten Gynge och Mysinge, var det tillåtet att tälta. Dessutom hade jag inte sett röken av några frigående kor på Alvaret än så bästa tillfället att tälta vore nu.

Resterna av Bråby borg

Så fick det bli. Men innan jag slog nattläger var jag tvungen att hitta någon plats i lä för att ordna kvällsmat. Vid Bårby borg fanns ett passande bord där jag kunde slå mig ner. Självklart gjorde jag ett besök till själva borgen också, det som fanns kvar av den vill säga.

Tältet Hilleberg Niak uppslaget på Alvaret

Sedan styrde jag tillbaka till Gynge-Mysinge naturreservat, parkerade bilen och tog med mig tält och packning för en natt på Alvaret.

Solen på väg ner över Alvaret

Utsikt från mitt tält.

Rosafärgad skymningshimmel över Alvaret

Den otroliga skymningshimmel jag fick ta del av var magisk.

Orangeglänsande solnedgång över Alvaret

Jag kunde inte sluta titta.

När solljuset till slut var borta och därmed den lilla värme som kommit med den, hade klockan inte hunnit bli halv tio ens men jag var trött och kall så efter att jag joggat mig varm igen kröp jag in i tältet och sa god natt.

Dag 5. Tisdag 19 april – frostvacker start avslutar påskvandring på Öland

Jag vaknade till ännu en kall morgon.

Fältsippa på Alvaret i gryningssljus

Och en lika vacker gryning som solnedgången varit dagen innan. Här en fältsippa i gryningsljuset.

Tältet Hilleberg Niak med soluppgången bakom

Jag var såklart tvungen att föreviga även tältet, fastän fingrarna var nästan stelfrusna i den kyliga morgonluften.

När tältet var hoppackat var klocka inte ens åtta men nu var jag redo att börja färden hemåt. Dock hade jag lovat syrran att stanna till vid Ikea i Kalmar för att köpa ett par lampor som bara fanns på lager där så jag kunde ändå inte gasa på hemåt riktigt än.

Karlevistenen

Alltså hann jag göra ett stopp till vilket fick bli till Karlevistenen, ännu en runsten som vittnar om den långa kulturhistorien på Öland.

Ölandsbron

Dessutom gjorde jag ett snabbt stopp vid foten av Ölandsbron när jag hade kommit över till fastlandet igen, för att föreviga förbindelsen som gör en resa till ön så enkel.

Selfie med bil i bakgrunden

Efter det utlovade inköpet av lamporna på Ikea ställde jag in farthållaren och lät bilen ta mig hela vägen hem. Rejält nöjd med denna påskvandring på Öland.

Under fem dagar över påsken reste jag från Ölands norra udde till dess södra spets för att uppleva och upptäcka små och stora besöksmål på ön. Jag kombinerade vandring och friluftsliv med bilsemester. Den första natten sov jag i bilen, resterande tre slog jag upp tältet på olika fina platser. Du hittar alla relaterade blogginlägg under taggen påskäventyr på Öland 2022.

Läs mer:

Lämna ett svar