Som på flera andra platser i Norrland finns en kyrkstad i Arvidsjaur. Här kallas den för Lappstaden. Lappstaden i Arvidsjaur är placerad centralt och blev den tredje kyrkstaden jag besökte under min semesterresa sommaren 2021. Att jag faktiskt kom till platsen var dock inte helt självklart.
Dagen hade börjat vid fina Borgsjö rastplats, fortsatt via Mårdseleforsen, ett spontanstopp vid en fantasifull ateljé och en krokig grusvägskörning till gamla gården Gallejaur.
Planlös promenad i Arvidsjaur
Vid det här laget hade klockat tickat vidare till sen eftermiddag, eller möjligen tidig kväll, och jag befann mig i Arvidsjaur utan några direkta planer alls för resten av kvällen och natten.
Utan något mål strosade jag runt i tätorten. Ett paraply fick följa med eftersom det låg regn i luften och vissa duggdroppar letade sig ner.
En vägg konstfullt målad i centrum av Arvidsjaur.
Skylt leder vidare till Lappstaden i Arvidsjaur
Snart nog upptäckte jag en skylt som pekade emot ”Lappstaden”. Jag gick ditåt och insåg att jag åter befann mig i en kyrkstad. Det som skiljde den här från den i Ankarede och i Fatmomakke är att kyrkstaden, eller Lappstaden i Arvidsjaur, är så centralt placerad. Bara en kort promenad från centrum.
Kyrkstäderna Ankarede och Fatmomakke är snarare sina helt egna städer, eftersom de en gång uppstod utifrån ett behovet av att ha ett hem i närheten av en kyrka att återvända till vid vissa högtider under året.
Arvidsjaur har tydligen den bakgrunden också men samtidigt som Arvidsjaur växte upp till en egen tätort runtomkring, och den ursprungliga kyrkstaden aldrig blev flyttad, ligger nu Lappstaden centralt.
Observera de vanliga lägenheterna bakom träden. Lappstaden i Arvidsjaur är lokaliserad på en gräsyta mitt i tätorten. Andra hus av modernare snitt omger traditionellt byggda kåtor och härbren. Just den här typen av kåtor, till vänster i bilden, är den vanligaste i trakten.
Kåtor byggs olika för fjäll- eller skogsmiljö
Jag lärde mig att kåtor skiljde sig åt i form beroende på om man var i fjällen eller nere i skogen till exempel. Gemensamt är dock den avsmalnande vägg- och takformen, som bidrar till att kåtan snabbt värms upp när en brasa tänds där inne.
Härbren är en form av förrådsbyggnad. De ser kanske lite roliga ut där de är byggda på en lite udda grundstruktur. Den ska tydligen göra det svårt eller omöjligt för små skadedjur att ta sig in, möss och sådant, så att mat och annat som förvaras i förråden får vara i fred.
Lämnar Lappstaden i Arvidsjaur för Södra Reivo
Efter mitt besök i Lappstaden i Arvidsjaur lyxade jag till det med lagad mat på en thairestaurang i centrum. Sedan satte mig i bilen för att dra vidare. Målet nu var Södra Reivo, ett friluftsområde strax norr om Arvidsjaur med skog, stigar och sjöar där planen var att hitta en lämplig plats för övernattning.
Ny grusvägskörning väntade, och även lite parerande för vägvandrande ren, något som varit vanlig förekommande under hela min färd i Norrland.
Lyxliv med faciliteter i skogarna norr om Arvidsjaur
I Södra Reivo fanns många bra ställen att välja på. Alla sjönära, alla med tillgång till dass och fin natur. Jag valde en plats som dessutom hade en stor stuga i anslutning till parkeringen.
Som jag förstod det var stugan öppen för allmänheten. Vilken lyx!
Självklart kikade jag in i stugan. Stor och rymlig vad den. Nu sov jag ändå i bilen men jag kan tänka mig att stugan är välanvänd inte minst på vintern när människor i trakten skidar eller åker skidskor på sjön nedanför.
Sommaren 2021 tog jag bilen från södra Öland till norra Norrland för att upptäcka små och stora guldkorn i Sverige. Jag sov i bilen, tältet eller hos familj och vänner längs vägen. Du hittar alla relaterade blogginlägg under taggen sommaräventyr 2021.
Spana också gärna in denna interaktiva karta där jag sammanställt merparten av min roadtrip, så att du enkelt kan se vad som finns var. Jag hoppas du blir inspirerad!