För ett tag sedan bakade jag ett rågbröd med julmust i. Jag tyckte inte degen jäste som jag ville så jag frös bara in de små limporna och lät dem vara. Häromdagen tycket jag ändå att jag skulle ge en av limporna en chans – och den var jättegod!
Självklart hade jag inte skrivit ner receptet men jag ville ändå baka ett rågbröd så den här gången tog jag fram papper och penna och skrev ner alla ingredienser och hur jag gjorde. Resultatet blev inte samma rågbröd men ett annat och det var också väldigt, väldigt gott. Baka gärna, receptet kommer nedan.
Dags att sätta på plast och låta jäsa. Degen ska vara rätt så kladdig.
När degen jäst till dubbel storlek är det dags att häva ut den ur bunken och forma till en limpa.
Lite snitsigt format till en limpa i en form som rymmer 2 liter. Dags att jäsa 40 – 60 minuter till.
Så här fin – och stor – blev limpan efter ca 40 minuter i ugn. Skär i tunna, fina och stora skivor. Det räcker gott och väl med en skiva för att bli behagligt mätt i magen.
”BÄRRY”
Rågsiktsbröd med bär
En stor limpa
Förberedelser: ca 10 minuter
Jäsning: 5 timmar + 40 – 60 minuter
Tid i ugnen: ca 30 – 35 minuter
Ugn: 250/220 grader
Ingredienser
8 g jäst
7 dl vatten, fingervarmt
2 msk honung
18 g salt
900 g rågsikt
100 g / 1,5 – 2 dl bär (30 g mullbär och 70 g tranbär)
Gör så här:
- Lös upp jästen i vattnet.
- Ha i honungen och blanda runt så honungen löser upp sig.
- Ha i salt och rågsikt. Blanda ihop allt till en kladdig deg.
- Ha sist i bären. Om du har i bären innan du blandat ihop degen får du lätt mjöl i alla håligheter i bären.
- Sätt på plastfilm eller lock och låt jäsa till dubbel storlek, cirka fem timmar.
- Häv ut degen på mjölat bakbord. Platta till och forma degen till en stor limpa, snurra gärna till den lite för snygg karaktär. Ha rikligt med mjöl till hands. Lägg i en brödform som rymmer cirka två liter. Låt jäsa 40 – 60 minuter under bakduk. Sätt på ugnen, 250 grader.
- Ställ brödet så det står i mitten av ugnen. Baka i 10 minuter i 250 grader. Sänk värmen till 220 grader och grädda i ytterligare 30 – 35 minuter. Ha koll på brödet mot slutet, eventuellt kan du ändra till bara undervärme sista 10 – 12 minuterna, så brödet inte bränns upptill. Brödet är klart när det låter ihåligt om du knackar det på undersidan.
- Låt vila några minuter i formen. Stjälp upp brödet på galler och låt svalna under bakduk. Skär i tunna skivor och bre på lite smör. Njut!