Att köpa ett Hillebergtält för första gången är en stor grej för många. Det var inget undantag för mig. I min recension av Hilleberg Niak delar jag med mig av min beslutsprocess och vad jag gillar mer och gillar mindre med det här självstagande kupoltältet.
Senast uppdaterat: augusti 2024
När jag började leta tält hade jag inte vandrat särskilt länge och visste inte riktigt vad jag behövde. Jag läste och kollade recensioner, var ute på dagsturer, började övernatta ensam ute i vindskydd och så småningom under en tarp. Försökte lära mig vad som gjorde en vandring till ett trivsamt äventyr för mig. Allt för att kunna köpa rätt tält direkt.
Min beslutsprocess
Det här var de viktigaste aspekterna för mig när jag valde mellan tält:
- Enkelt att sätta upp och plocka ner.
- Så lätt som möjligt utan att tumma på säkerhet och kvalitet.
- Plats för en, med möjlighet till två (även om det blir trångt).
- För användning främst i skog och lågland, men ska även fungera utmärkt i fjällmiljö.
- Passande för vandring under den snöfria tiden på året.
Jag hade ganska tidigt spanat in Hillebergs tält. En sak jag gillade var att så många kunder verkade nöjda med kvalitet, garanti och service. Skulle jag ha något skulle det vara bra direkt. Inte något halvdant som jag kände mig missnöjd med ganska snart, för att behöva gå och köpa något dyrt senare i alla fall. Till en ännu större totalkostnad i slutändan.
Efter kanske 1–1,5 år ansåg jag att jag visste tillräckligt mycket för att kunna göra den mindre investering ett köp av ett Hillebergtält innebär.
Valet föll på ett Hilleberg Niak, ett kupoltält med en ingång och liten absid.
Det är invändigt tillräckligt stort för två personer men den enda ingången gör att man måste kliva över den person som sover ytterst om man ska lägga sig innerst. Därför rekommenderas tältet kanske mer till en vuxen och ett barn eller hund. Eller som enmannatält för den som vill ha gott om plats.
Genomförda äventyr med tältet
Kommer Hilleberg Niak passa dig? Det kan jag inte svara på men kanske hjälper det att veta hur jag framför allt har använt det:
- Höga kusten-leden. 13 mil, 7 dagar, augusti 2018.
- Sörmlandsleden. 9 mil, 5 dagar i april 2019.
- Bergslagsleden. 14 mil, 6 dagar i juni 2019.
- Kungsleden. 44 mil, 21 dagar juli-augusti 2019.
- Påsk på Öland. Roadtrip och uteliv, 5 dagar i april 2022.
- Höga kusten-leden – revanschen. 13 mil, 6 dagar, maj-juni 2022.
- Sylarna, Jämtlandsfjällen. 8 mil, 4 dagar i juli 2022.
- Helags och vidare i Jämtlandsfjällen. 12 mil, 7 dagar i juli 2023.
Samt flertalet kortare vandringar och enstaka nätter under snöfria förhållanden, alla månader om året.
Vad jag gillar med Hilleberg Niak
Enkelt att sätta upp och ta ner
Tältet är extremt lätt att sätta upp, och snabbt går det. Två tältstänger som inte går att sätta in på fel sätt och sedan är det i princip klart. Inte nöjd med exakt placering? Eftersom det är ett kupoltält är det bara att lyfta upp och flytta runt tills du har en grym tältplats. Lika lätt är det att ta ner.
Tänk dock på att inte låta tältet stå helt fritt om det är en del vind, utan se till att tillfälligt fästa en av tältlinorna vid något tungt. Risken att tältet blåser bort är annars övervägande…
Gott om plats
Eftersom jag ensamvandrar har jag gott om plats i tältet. Jag brukar lägga ryggsäcken i innertältet och bara låta kängor och sånt som är enkelt att torka torrt från eventuell kondens på morgonen stå i absiden.
För att minska risken att sovsäcken kommer i kontakt med innertältet började jag så småningom att sova diagonalt i tältet. Det började egentligen med att jag ibland lade mig diagonalt när jag inte pitchade tältet tillräckligt bra och inte orkade dra om tältpinnar och flytta om. Men sen föredrag jag det, det ger mer rymd över huvudet eftersom man maximerar avståndet till det sluttande innertaket. Nu sover jag alltid så i tältet.
Volym i ryggsäcken
Ett tält ska kanske inte komprimeras maximalt när det packas ihop men jag kan ändå packa ihop tältet rätt bra, särskilt som jag förvarar tältstängerna vid sidan på ryggsäcken.
I början använde jag tältet med en ryggsäck på 58 liter, tillsammans med torkad mat och all annan utrustning för en veckas vandring. Så småningom har jag lärt mig att packa ännu effektivare och får numer med mig allt jag behöver för en vecka, inklusive tält och mat, i min 40-liters ryggsäck Osprey Tempest. Då är det visserligen tajt, men det går, och i takt med att maten sjunker undan ges mer plats.
Tålighet i olika väder
Jag har sällan haft riktigt dåligt väder på några av mina vandringar, men vindar uppemot 15–20 sekundmeter i byarna har jag upplevt och även ihållande regn. Allt detta har tältet klarat galant.
Tilläggas bör är jag under en vandring 2023 upptäckte ett läckage upptill vid dragkedjan i tältet, vilket gjorde att regn droppade in när det öste ner. Ett läckage var inget jag väntade mig av ett Hillebergtält men heller inget som inte gick att hantera under pågående vandring. Väl hemma sömtätade jag den aktuella platsen och har inte haft några fler problem sedan dess.
Trots att ett läckage av det här slaget känns som något som inte ska förekomma kände jag att tältet vid det här laget hade varit med om tillräckligt mycket för att ”tillåtas” fallerar lite grann, och särskilt på ett sätt som är lätt att lösa på egen hand.
Vad som är mindre bra
Kondens
Kondens är generellt svårt att undvika i vissa väderförhållanden och uppstår generellt när det är varmare i tältet än utanför. Så snart vädret tillåter försöker jag därför sova med absiden helt eller delvis öppen, eller åtminstone lämna en mindre eller mer generös glipa i ytterdragkedjan upptill, för att jämna ut temperaturskillnaden och minska risken för kondens.
Jag har inte haft några nämnbara problem med kondens på mina låglandsvandringar men när jag vandrade Kungsleden och tältade nedanför trädgränsen och i skydd från vind vaknade jag upp till kondens som behövde torkas av innan jag kunde fortsätta.
Jag lärde mig att det enklaste var att helt enkelt torka av och ”krypa in” mellan ytter- och innerduk för att nå och torka av överallt, med tältet fortfarande uppspänt. Efter ett tag var det inte så farligt, bara att göra när det krävdes. Samma metod applicerades vid regn.
Fast ännu bättre var det när jag kunde planera lägerplatsen till en högre liggande plats, eller med vinande vind så jag kunde slippa kondensen helt.
Vid ett tillfälle testade jag att plocka bort innerduken och packa den i ryggsäcken. Ytterduken packades för sig och spändes upp och torkades vid nästa rast när vädret tillät. Men utan innertältet som håller ihop tältstängerna och yttertältet är det ingen styrsel alls på tältet. För mig var det alternativet bökigare och tog mer tid än att bara torka av ordentligt på morgonen och sedan packa ner allt och dra vidare. Det är dock antagligen både en smaksak och en vanesak.
Absiden
Absiden är rätt liten och liksom ”lång och låg” vilket, i kombination med risken för kondens, gör det extra viktig att vara noga med att inte låta något komma emot tältduken. Den långa och låga designen gör det även lite klurigt att öppna upp dragkedjan inifrån.
När det regnar in regnar riskerar det att regna rakt in i innertältet om dragkedjan är öppen hela vägen så man måste vara vaksam när man ska in och ut i tältet vid regn. Men det är också en vanesak.
Slutsatser
Jag är jättenöjd med mitt Hilleberg Niak och har inga planer på att byta bort det. Mitt bästa råd till dig som funderar på tält är att reda ut hur du tror att du kommer använda tältet. För mig ska tältet och nattlägret vara något att se fram emot efter en dag på leden, inte ett knöl och bök eller osäkerhet kring om det klarar av vädret.
Go’ tur!
Läs mer:
- Recension av Lunar Solo: Så klarar lättviktstältet från Six Moon Designs av svenska sommarnätter
- Utrustning som gör vandringen lättare och roligare
- Torr sommarvandring i tysta Muddus nationalpark
- Ensammast i världen vid vandring till Jormliklumpens topp
- Upptäcker Öland med bil och tält – blir kär i Alvaret